Medlemsmøte i Slowfood Sunnhordland

 Har fått ny blogg, denne er inaktiv. Se : Eidenshage.blogspot.no 

 

 

Ikveld har jeg og min bedre halvdel vært på medlemsmøte i nyoppstartede Slowfood Sunnhordland. Dette er en underavdeling i den verdensomspennende Slowfoodorganisasjonen som er opptatt av kortreist mat, tradisjonsrike retter og råvarer uten bruk av sprøytemidler og andre kunstige tilsetninger. Veldig flott å se at så mange interesserte møtte opp, og kvelden innebar gode matopplevelser fra nærmiljøet, foredrag fra en lokal pølseprodusent og mange gode samtaler med folk innen samme interessefelt; ekte mat.


Foredragsholderen var Åshild Mehl fra Rosendal Gardsmat, produsenten av Sunde Pølsa.Pølseprodusenten ligger flott til like ved baroniet i Rosendal. Hun hadde en forrykende historieberetning fra da hun overtok pølseprodusenten Lars Olsen's geskjeft i 2001 til hva merkevaren har blitt til idag. Sunde pølser har eksistert fra før krigen, nærmere bestemt 1936, og i 2001 var bedriften til salgs. Åshild som hadde driftet på fjordhotellet i Rosendal var klar for nye utfordringer og etter mye overtalelse fikk hun sin mann med på ideen. Hun fikk bare 4 omganger med pølselaging til opplæring hos pølsemaker Sunde, og så var produksjonsanlegget og pølseoppskriften på hennes hender. Opplæringens første dag tok helt luven fra henne, men dette er ikke dama som gir opp. Det tok noen måneder før produksjonsbygningen var klar, men i november 2001 var det klart for å starte første produksjon av pølser. Røkeriet tåkela hele driftsbygningen og ellers var det litt oppstartsproblemer, men pølser ble det . I mellomtiden fra overtagelse til produksjonsstart gikk jungeltelegrafen, og det skortet ikke på interessen. Å ta over en kjent merkevare i regionen skulle ikke vise seg å være dumt. Den første tiden kom folk bort til henne på butikken og fortalte henne at pølsene var for salte, for lite salt, for mye krydret , for lite, mange meninger var ute og gikk og alle hadde jo fasiten. Men da bestemte Åshild seg for at NEI, det var hennes pølser, nå gjorde hun det på sin måte, tross alt hun som satt på oppskriften, så pølsene ble på hennes vis. Og siden har det neppe vært så mange klager.

De største utfordringene har vært nye forskrifter for matproduksjon som har kommet på løpende bånd. Men med visjonen om at mattilsynet er ett behjelpelig organ har hun møtt mye godvilje og forståelse og vilje til samarbeid. Dog måtte hun ha hyret hjelp til å tolke alle disse nye retningslinjene for det er ikke for menigmann alt å forstå seg på. Hadde hun visst alt dette før hun satte igang vet hun ikke om hun hadde tatt over.  Men ting har gått så det griner og hun produserer idag 350-400 kg pølser i uken. I høytider med stor etterspørsel produseres det over 500 kg pølser i uken. Etterspørselen er stor, og hun kunne sikkert produsert i større kvanta , men det tilsier ansettelse av flere folk. Noe hun i utgangspunktet er skeptisk til, å ha bare seg selv å tenke på, eller bare seg selv å styremøte med som hun sier, da blir det ingen uenigheter.  Under matfestivalen i Bergen i høst hadde hun med seg 700 kg pølser. Folk sto i kø når hun rigget til markedsboden, og pølsene var vekke før hun fikk sukk for seg. Så pølsene er populære. Og det skjønner jeg godt, for vi fikk smake på dem ikveld. Og de var fantastiske!

Å jobbe som selvstendig næringsdrivende krever disiplin og nøye planlegging. Hver dag har sitt faste oppsett med gjøremål og helgene er hellig fritid. Hun kjører selv distribusjonen rundt i distriktet , og bruker fergene til kontortid. Slik får hun brukt de små tidsslukene i hverdagen til noe nyttig, og turen over til Stord og tilbake går som en lek. Dette er ei dame med tæl, kjempeartig å få høre en produsent av dette kaliber ,snakke om prosessen med å overta en bedrift med sterke røtter,og gjøre den til sin egen.

Pølsen er uten melk og gluten og er en av de ytterst få sjeldne pølsene som kan spise av flerallergiske personer. Pølsa er basert på storfe, svin og småflesk, uten kunstige tilsetninger og er rett og slett knallgod. Vi fikk servert Sunde-pølser og en nydelig byggrynsrøre med grønnsaker i, god kombinasjon og en flott liten kveldsmat. Liten og liten, vi spiste så vi ble god og mett, det skal sies. Det ble servert eplemost og eple/blåbær-drikke fra Balholm og assorterte Nøgne Ø-øl. Til dessert kom lokalproduserte lefser fra Ellen Vestbøstad på Fitjar. De lefsene var perfekte, nordpå er det det vi kaller tynnlefse smurt med smør og melis-blanding, lefsene var så myke, tynne og saftige på samme tid. Den dama kan lefser og jeg håper å få sneket meg til ett kurs , kom meg for øre at hun holder lefse-kurs i ny og ne.  Flott kveld med en spennende gjeng som jeg ser frem til å dyrke matinteressen sammen med i tiden som kommer.

Pølsene klare for prøvesmaking.
 

Knallgode lefser

Bordene var flott pyntet. Flatbrød og godt smør parat.

Imperial Brown Ale var ett godt følge til pølsene, kanskje en anelse kraftig. Ikke tulle-øl dette.

 

 

 

 

Stikkord:

Én kommentar

Hege

07.12.2010 kl.16:14

Hei hei, beklager litt sent svar, jeg har vært bortreist og lite aktiv på nett :)

Risen til bananpannekakene koker jeg bare i 15 min, gjør ingenting annet med dem enn å bare avkjøle dem litt og rører dem inn i røra :)

Skriv en ny kommentar

matfetisj

matfetisj

26, Fitjar

Ett husmoremne av de "sjeldne" på 24 år. Jobber som prosesstekniker i nordsjøen, men skulle helst vært gartner. Fascinert av mat, ren mat, kvalitet på mat, ernæringen fra mat, dyrking av mat, tradisjonsmat. Har store planer om ett velfungerende småhobbybruk med griser, høner og en masse forskjellige frukt og bærbusker. Men Rom ble ikke bygget på en dag, og min visjon er ett livslangt prosjekt. Kommer nok aldri til å kunne dyrke all maten selv, men alt skal prøves og jeg er fryktelig glad i hagearbeid. Send meg gjerne en mail hvis du har noe på hjertet : ingelillh@gmail.com =)

Kategorier

Arkiv

hits